Saturday, March 13, 2010

Penyediaan Kawasan Tanaman Kelapa


Pembersihan Tanah

Tanaman kelapa memerlukan cahaya matahari penuh untuk pertumbuhan yang baik. Kawasan yang hendak dimajukan dengan kelapa perlulah kawasan terbuka dan bebas daripada pokok-pokok dan anak pokok kayu yang tidak dikehendaki.

Bagi kawasan bekas kelapa tua, sebaik-baiknya pembersihan kawasan dilakukan dengan menggunakan jentolak. Jentolak ini akan menumbangka, menghancurkan bayang kelapadan menyusunnya mengikut barisan tertentu. Dengan cara ini prose pereputan dan aktiviti-aktiviti ladang seterusnya dapat dilaksanakan dengan lebih mudah.

Menanam Kekacang Pnutup Bumi


Setelah pembersihan kawasan selesai, penanaman tanamn kekacang penutup bumi perlu dijalankan. Penanaman ini bertujuan untuk mengawal hakisan tanah, kehilangan nutrien melalui larut serap, menyuburkan tanah dengan penambahan nitrogen dalam tanah, mengekalkan kelembapan tanah, memperbaiki struktur tanahdan pengudaraan dalam tanah serta mencegah petumbuhan rumpai.

Campuran jenis kekadang yang sesuai ialah 3 bahagian Calapogium mucunoides, 2 bahagian Pueraria phaseoloides dan 1 bahagian Ceutrosema pubescens. Tanaman kekacang ditanam di kawasanselebar 2 meter diantara tiap baris anak benih kelapa. Bagi tanah BRIS disyorkan menanam kekacang jenis Stylosauthes grasilis secara berbaris dengan jarak 1 meter ataupun secara berpetak 1.0 meter kali 1.0 meter.

Biji benih kekacang penutup bumi hendaklah bermutu tinggi dengan kadar percambahan melebihi 80%. Rawatan dengan air panas bersuhu 75 C ( campuran dua bahagian air yang mendidih dengan satu bahagian air sejuk) disyorkan untuk memecahkan kulit biji benih yang keras. Rendamkan bijibenih dalam air panas suam selama dua jam sebelum ditos. Biji benih yang telah dirawat dengan rwatan air panas mesti ditanam pad akeesokkan paginya. Pembajaan bagi tanaman kekacang ialah seperti di jadual 1.


Calopogonium MucunoidesCentrosema PubescensPueraria Phaseoloides


Stylosanthes Gracilis


Sistem Penanaman

Jarak tnamn mengikut sistem tiga segi sama yang digunakan adalah seperti di jadual 2. Barisan perlu dibuat mengikut arah utara - selatan supaya mendapat cahaya matahari maksimum.

Umur Tanaman

Jenis Baja

Kuantiti Baja (Kg/Ha)
Semasa menanam (Sepanjang Jalur Tanaman)

3 - 4 minggu

3 bulan

8 bulan
Baja Debu Fosfat Asli / Clinop Zeolite


12 : 12 : 17 : 2 + TE

Baja Debu Fosfat Asli

Baja Debu Fosfat Asli
125


63

250

125
Jadual 1 : Pembajaan Bagi Tanaman Kekacang

Jenis Kelapa

Jarak Tanaman

Bilangan Pokok / HA
Kelapa Tinggi

Kelapa MAWA

Kelapa Rendah

KElapa Wangi
9m x 9m

8m x 8m

6m x 6m

6m x 6m
124

156

278

278
Jadual 2 : Jarak Tanaman Mengikut Sistem Tiga Segi Sama.

Penanaman di Ladang

Saiz lubang tanaman berukuran 0.6m kali 0.6m kali 0.6m perlu disediakan. Seterusnya 200g baja fostat dimasukkan ke dalam lubang dan digaulkan bersama-sama tanah atas.

Selepas dua minggu, anak-anak pokom kelapa yang cergas ditanam ke dalm lubang tersebut. Anak kelapa ini hendaklah terlebih dahulu disirem sebelum ditanam. Aktiviti menanam perlu dirancang supaya dapt bermula pada awal musim hujan.

Menanam anak kelapa dijalankan dengan meletak anak pokok kedalam lubang tanaman dan ditegakkan. Tanah dimasukan kedalam lubang dan dipadatkan dengan memijak-mijak disekeliling pangkal anak pokok. Elakkan daripada memijak akar pokok.

Pemangkasan

Aktiviti pemangkasan dijalankan secara minimal dengan penumpuan kepada pembuangan pelepah-pelepah tua sahaja.

Pembajaan

Pembajaan yang sempurna penting bagi memastikan tanaman kelapa tumbuh subur dan memberi hasil yang tinggi. Jenis dan kadar baja yang disyorkan terdapat didalam jadual 2.

No comments:

Post a Comment

Sila tingalkan komen anda.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...