Wednesday, March 17, 2010

Keterangan Simtom Nutrien

Nitrogen (N)

Unsur N adalah mobil (mobile) iaitu mudah dipindahkan (translocated) dari bahagian daun yang tua kedaun yang muda.

Daun-daun muda pada keseluruhan pokok akan mengalami klorosis dimana keseluruhan helaidaun menjadi kuning, termasuk uratnya sekali. Pada peringkat yang teruk, Nekrosis berwarna perang kehitaman.

Tanaman yang mengalami kekurangan Nitrogen akan terbantut tumbesarannya. Saiz daun pada keseluruhannya akan menjadi kecil.

Fosforus (P)

Unsur P juga agak mobil dan mudah dipindahkan dari tisui tua ke tisu muda.

Warna daun menjadi hijau tua dan seterusnya menjadi warna kemerahan atau ungu. Warna ini kelihatan pada bahagian belakang permukaan helai daun. Tanda terbakar (burning) seterusnya akan kelihatan pada margin daun.

Tumbesaran keseluruhan tanaman akan terbantut.

Kalium (K)

Simtom kekurangan kalium akan mula dilihat pada daun-daun tua. Ini kerana unsur K adalah mobil dan ianya mudah dipindahkan dari daun tua ke daun muda.

Simtom utama yang akan kelihatan ialah kesan terbakar pada hujung dan tepi daun. Pada musim kemarau simtom ini sangat jelas. Kekeringan pada tisu akan merebak mulai dari tepi memasuki ke bahagian tengah daun, walau bagaimanapun tisu-tisu berdekatan dengan urat-urat utama daun masih kelihatan hijau.

Pada tanaman kelapa sawit dan kelapa, tompok-tompok berwarna oren jelas kelihatan pada daun.

Bahagian tepi daun akan melengkung kebawah. Ini kerana kekurangan kalium akan menyebabkan tekanan osmitik sel-sel motor (osmotic pressure of motor cells) menjadi tidak seimbang.

Kalsium (Ca)

Unsur Kalsium (Ca) adalah kurang mobil, oleh yang demikian simtom kekurangan akan dapat dilihat hanya pada bahagian matatunas dan daun-daun muda.

Tisu-tisu yang terlibat menjadi warna keputihan dan seterusnya menjadi nekrotik.

Daun-daun muda yang terbentuk juga akan berkedut.

Berbanding dengan kekurangan Kalium, simtom bagi kekurangan Kalsuim ialah kejadian nekrosis hanya pada bahagian tepi daun

Magnesium (Mg)

Simtom kekurangan magnesium biasanya akan kelihatan pada daun-daun tua kerana unsur Mg adalah amat mobil.

Simtom yang akan kelihatan ialah kejadian klorosis di antara urat-urat daun terutamanya pada daun yang terdedah kepada cahaya matahari terik. Tetapi urat-urat daun masih berwarna hijau. Pada keadaan yang teruk, warna daun akan menjadi oren tua.

Daun yang terlindung dari matahari pula tidak menunjukkan kesan klorosis. Keadaan ini tidak berlaku pada kekurangan nitrogen dan ini membezakan simtom kekurangan magnesium dengan nitrigen

Berbanding dengan simtiom kekurangan kalium, daun yang mengalami kekurangan magnesium akan melentik ke atas.

Mangan (Mn)

Simtom kekurangan mangan menunjukkan kejadian klorosis di antara urat-urat daun, hampir serupa dengan kekurangan Magnesium. tetapi ianya akan bermula pada daun yang muda kerana unsur Mn adalah tidak mobil.

Kejadian klorosis di antara urat daun akan lebih jelas kelihatan berbanding dengan kesan kekurangan magnesium.

Berbanding dengan kekurangan ferrum pula, kekurangan mangan akan menunjukkan nekrotik atau bintik -bintik berwarna perang kehitaman.

Sulfur (S)

Unsur S adalah kurang mobil. Simtom kekurangan hampir serupa dengan kekurangan nitrogen, tetapi ianya mula kelihatan pada bahagian sebelah atas tanaman.

Daun berwarna oren kekuningan, berbanding dengan kekurangan ferum yang lebih kepada warna keputihan.

Pertumbuhan tanaman juga akan terbantut.

Zink (Zn)

Simtom kekurangan Zn bermula pada daun-daun yang muda. Daun mengalami klorosis, bersaiz kecil dan tirus memanjang. pada peringkat teruk, bintik-bintik keputihan akan kelihatan pada urat daun.

Tanaman yang beruas akan kelihatan terbantut kerana ruas-ruasnya menjadi lebih pendek.

Ferum (Fe)

Simtom kekurangan Fe akan mula kelihatan pada daun-daun muda kerana unsur Fe adalah tidak mobil.

Berbeza dengan kekurangan mangan, keseluruhan bahagian daun menjadi kuning keputihan. Warna hijau urat-urat kecil daun akan hilang.

Boron (B)

Seperti kalsium unsur B adalah tidak mobil. Ini menyebabkan simtom kekurangan akan mula kelihatan pada bahagian matatunas dan daun-daun muda.

Daun-daun muda menjadi berkedut dan rapuh. Pada tanaman kelapa sawit, ianya sering dikaitkan dengan kejadian daun bercangkuk (hooked leaf) atau jalur putih (white stripe). Tisu-tisu yang terlibat bertukar menjadi putih dan seterusnya menjadi nekrotik.

Kuprum (Cu)

Simtom kekurangan berlaku pada bahagian pucuk. Daun-daun muda menjadi klorotik dan akhirnya luruh. Daun mengulung dan membentuk roset. Kejadian ini sering berlaku pada tanah gambut.

Molibdenum (Mo)

Simtom kekurangan seakan kekurangan nitrogen. Daun bertukar menjadi warna kuning, menggulung dan kelihatan terbakar.

Matatunas akan mati. Daun-daun baru yang terbentuk pula menjadi cacat.

Klorin (CI)

Tanaman akan menghadapi kekurangan klorin akan menjadi layu. Nekrotik berwarna gangsa akan dapat dilihat dengan jelas pada daun-daun tanaman.

No comments:

Post a Comment

Sila tingalkan komen anda.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...